Ta hund till Sverige

 

Ta med hund till Sverige

Detta gäller om du vill ta med en hund själv från Grekland.

 

Var säker på att hunden är hemlös. Det är väldigt lätt att förälska sig i en hund som springer längst de Grekiska gatorna. Men alla hundarna är inte hemlösa. I Grekland låter man sina privata hundar springa fritt på gatorna.

 

Hur kan man då veta om hunden är hemlös?

Om det är en valp så är den troligtvis hemlös, men den kan ha syskon och sin mamma i närheten.

Har hunden halsband? Om hunden har ett halsband, så har den en familj.

Hullet. Hur ser hunden ut i hullet? om den är fin så får den mat någonstans.

Klor och päls. Ser hunden vårdad ut med fin päls och korta klor är det stor chans att nån tar hand om den. Klona kan dock nötas ner när de springer längst gatorna.

Gå till veterinären och kolla om hunden är id- märkt.

Fråga dig runt om du är osäker, så du inte tar någon annans hund.

 

 

 

Detta behöver du göra för att ta med hunden till Sverige

 

  1. Kontakta en veterinär.

- Id märk hunden med ett ISO mikrochip.

- Ge rabiesvaccin

- Skaffa ett Eu pass

 

Det enda som är oblikatoriskt för att få komma in i Sverige är id märkning, rabiesvaccination och att hunden har Eu pass. Men vi rekommenderar att du även gör en hälsoundersökning samt testar din hund mot Leishmania, Ehrlichia och Babesia. Tänk på att din hund måste vara över 3 månader innan du kan börja rabiesvaccinera. Det måste sen gå 21 dagar från första rabiesvaccineringen innan du får flyga. Om hunden är i väldigt dålifgt skick eller är sjuk så bör man vänta med vaccinering tills hunden mår bättre.Vi rekommenderar även att du ohyrebehandlar med Bravecto eller Nexgard tablett samt avmaskar din hund 1-2 dagar innan resan med Drontal eller Milbemax.

 

 

  1. Inkvartering

Om du inte kan stanna i Grekland 21 dagar innan tills din hund får resa, så måste du hitta någon som kan ta hand om hunden. Alla hundgårdar är fulla så vänt dig till hundpensionat t.ex. PLUTO boarding Kennel Kasteli-Kissamos i Chania som Beatrice och Guy de Lavigne driver, de har telefonnummer (0030) 2822300414, mobil telefon (0030) 6946560918 mejl: gaeter@outlook.com, hemsida: www.kissamos-dogs-boardingkennel.blogspot.com

Finns även en svensk kvinna, Ingegerd, lite utanför Chania som ibland kan hjälpa tills hunden är resklar. Du når henne på Facebook:

Ingegerd Öhman, mejl: ingegerdohman@hotmail.com, telefon: 0030 6970364331

 

 

  1. Hemresa

Boka flyg. Man får tyvärr ej skicka hundarna själva på flyget så du måste åka själv och hämta eller ha någon som kan åka med din hund. Tänk på att det bara är vissa bolag som tar hund. Du måste ha en godkänd IATA flygbur om din hund reser i lastutrymmet samt godkänd bur/väska om du reser med din hund i kabinen. Flygbolag som tar hund är b.la.

- Norwegian

- Primera air

- SAS

- TUIFly (med Fritidsresor, observera att endast detta flyg hos dem tar hund)

 

  1. Hemkomst

När du landat på flygplatsen i Sverige så ska din hund anmälas/ visas upp hos Tullen vid Red Point. De kollar att passet är godkänt och läser av id-märkningen.

 

  1. Registrering

När ni väl är hemma så måste du registrera din hund till Jordbruksverkets hundgrupp inom 4 veckor efter ni kommit till Sverige. Via e-legitimation eller på deras blanketter.

 

Lycka till med din nya familjemedlem och läs gärna igenom Tänkvärt när man adopterar en grekiskgatuhund. För mer information gällande införsel så hänvisar vi till Jordbruksverket telefonnummer 0771-223 223.

 

 

 

 

 

 

Checklista på vad som gäller att ta in en hund i Sverige

 

Djuret ska vara id-märkt

 

Djuret ska ha en giltig vaccination mot rabies

 

Djuret ska ha EU-pass för sällskapsdjur

 

Djuret ska anmälas hos tullen