Införsel till Sverige

 

Införsel till Sverige

Det är lätt att förälska sig i en hund på greklands gator. Men alla hundarna som springer längst gatorna är inte hemlösa. I Grekland låter man sina privata hundar springa på gatan. Så var helt säker på att hunden är hemlös innan du tar hand om den. Fråga runt. Har hunden halsband? Då har de oftast en familj. Hur ser hunden ut i hull och päls? Om hunden ser bra ut så får den troligtvis omvårdnad och mat någonstans.  Om det däremot är en valp så är den oftast hemlös, men den kan ha syskon och sin mamma i närheten. Om du är osäker ta med hunden till veterinären och se om den är id märkt. Detta är dock inte heller någon garanti om hunden är hemlös eller inte. Säkrast brukar vara att fråga de boende och de som arbetar i området och får du då svaret att den är hemlös ta den till veterinären och se om den är id märkt om inte, grattis du har fått en vovve att ta hand om.

 

 

Detta gäller när du vill ta in din hund till Sverige från Grekland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Djuret ska vara id-märkt

För att få föra in en hund eller katt från ett EU-land måste du först börja med att id-märka ditt djur med ett ISO-mikrochip. Om djuret kontrolleras vid gränsen och mikrochipet inte är läsligt kan djuret bli avvisat till det land som det kom ifrån.

 

Vissa djur behöver inte uppfylla kravet på mikrochip. Undantaget gäller djur som har en läslig tatuering som enligt intyg är gjord före den 3 juli 2011. Dessa djur behöver inte märkas om med mikrochip.

 

 

Djuret ska ha en giltig vaccination mot rabies

Djuret ska vara vaccinerat mot rabies. Den första vaccinationen som bygger upp skyddet kallas grundvaccination, och består av en eller två sprutor. Djuret måste vara id-märkt och minst tolv veckor gammalt för att få en grundvaccination. Observera att vaccinet ska vara godkänt i det land där vaccinationen sker och att samma vaccin alltså kan ha olika giltighetstid i olika länder. Efter grundvaccinationen måste du vänta 21 dagar innan du reser med djuret.  hunden är i väldigt dåligt skick eller är sjuk så bör man vänta med vaccinering tills hunden mår bättre.

 

Om du vill kunna fortsätta resa med ditt djur måste du se till att djuret omvaccineras senast det datum för sista giltighet som angetts i djurets pass. Om djuret vaccinerats om inom angiven giltighetstid krävs ingen väntetid på 21 dagar innan du får resa med det.

 

 

 

 

                                               Vi rekommenderar även starkt att du:

 

  • Ger din hund grundvaccin (om den inte redan fått det).
  • En hälsoundersökning samt testar din hund mot Leishmania, Ehrlichia och Babesia.
  • Vi rekommenderar även att du ohyrebehandlar med Bravecto eller Nexgard tablett.
  • Avmaskar din hund 1-2 dagar innan resan med Drontal eller Milbemax.

 

 

 

    

                                                   Om du inte kan stanna 21 dagar

 

Om du inte kan stanna i Grekland  tills din hund får resa efter rabies vaccinationen, så måste du hitta någon som kan ta hand om hunden. Alla hundgårdar är fulla och oftast väldigt stressiga, så försök att undvika hundgård om det är möjligt. Vänd dig till något hundpensionat, sök på nätet efter närliggande hundpensionat.

 

 

 

 

                                                                                  Hemresa

 

Man får tyvärr ej skicka hundarna själva på flyget, så du måste åka själv och hämta din hund. Tänk på att det bara är vissa bolag som tar hund. Du måste ha en godkänd IATA flygbur om din hund reser i lastutrymmet samt godkänd bur/väska om du reser med din hund i kabinen. Flygbolag som tar hund är bl.a.

 

 

 

 

 

 

                                                                    Hemkomst

 

När du landat på flygplatsen i Sverige så ska din hund anmälas/ visas upp hos Tullen vid Red Point. De kollar att passet är godkänt och läser av id-märkningen.

 

 

 

                                                                   Registrering

 

När ni väl är hemma i Sverige så måste du registrera din hund till Jordbruksverkets hundgrupp inom 4 veckor efter ni kommit hem. Detta kan göras via e-legitimation eller på deras blankett.

För mer information gällande införsel så hänvisar vi till Jordbruksverket, telefonnummer 0771-223 223.

 

 

 

                                                                 Stort lycka till

Lycka till med din nya familjemedlem och läs gärna igenom våra tips & råd "Att ta hand om en Grekisk gatuhund". (Kommer inom kort) 

 

 

 

  • Djuret ska vara id-märkt
  • Djuret ska ha en giltig vaccination mot rabies
  • Djuret ska ha EU-pass för sällskapsdjur.
  • Anmäl hunden i tullen när du kommer till Sverige