Införsel till Sverige

KRETAS GATUHUNDAR

 

Införsel till Sverige

Det är lätt att förälska sig i en hund på Greklands gator. Men alla hundarna som springer längst gatorna är inte hemlösa. I Grekland låter man sina privata hundar springa på gatan. Så om du hittar och förälskar dig i en hund på gatan var säker på att den är hemlös. Fråga runt. Om hunden har ett halsband så har den oftast en familj. Kolla hur hunden ser ut, hull, päls, klor etc. Om detta ser bra ut så får den omvårdnad någonstans. Klona kan dock nötas ner när de springer längst gatorna. Om det däremot är en valp så är den oftast hemlös men den kan ha syskon och sin mamma i närheten. Om du är osäker ta med hunden till veterinären och se om den är id märkt.

 

 

 

Detta gäller när du vill ta in din hund till Sverige från Grekland.

 

 

 

 

 

 

 

 

Djuret ska vara id-märkt

För att få föra in en hund eller katt från ett EU-land måste du först börja med att id-märka ditt djur med ett ISO-mikrochip. Om djuret kontrolleras vid gränsen och mikrochipet inte är läsligt kan djuret bli avvisat till det land som det kom ifrån.

 

Vissa djur behöver inte uppfylla kravet på mikrochip. Undantaget gäller djur som har en läslig tatuering som enligt intyg är gjord före den 3 juli 2011. Dessa djur behöver inte märkas om med mikrochip.

 

 

Djuret ska ha en giltig vaccination mot rabies

Djuret ska vara vaccinerat mot rabies. Den första vaccinationen som bygger upp skyddet kallas grundvaccination, och består av en eller två sprutor. Djuret måste vara id-märkt och minst tolv veckor gammalt för att få en grundvaccination. Observera att vaccinet ska vara godkänt i det land där vaccinationen sker och att samma vaccin alltså kan ha olika giltighetstid i olika länder. Efter grundvaccinationen måste du vänta 21 dagar innan du reser med djuret. hunden är i väldigt dåligt skick eller är sjuk så bör man vänta med vaccinering tills hunden mår bättre.

 

Om du vill kunna fortsätta resa med ditt djur måste du se till att djuret omvaccineras senast det datum för sista giltighet som angetts i djurets pass. Om djuret vaccinerats om inom angiven giltighetstid krävs ingen väntetid på 21 dagar innan du får resa med det.

 

 

 

Vi rekommenderar även starkt att du:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inkvartering

Om du inte kan stanna i Grekland 21 dagar innan tills din hund får resa efter rabies vaccinationen, så måste du hitta någon som kan ta hand om hunden. Alla hundgårdar är fulla och oftast väldigt stressiga, så vänt dig till något hundpensionat. På Kreta finns t.ex. PLUTO boarding Kennel Kasteli-Kissamos i Chania som Beatrice och Guy de Lavigne driver, de har telefonnummer (0030) 2822300414, mobil telefon (0030) 6946560918 mejl: gaeter@outlook.com, hemsida: www.kissamos-dogs-boardingkennel.blogspot.com annars sök på nätet efter närliggande hundpensinat.

 

 

Hemresa

Boka flyg. Man får tyvärr ej skicka hundarna själva på flyget, så du måste åka själv och hämta. Tänk på att det bara är vissa bolag som tar hund. Du måste ha en godkänd IATA flygbur om din hund reser i lastutrymmet samt godkänd bur/väska om du reser med din hund i kabinen. Flygbolag som tar hund är bl.a.

 • Norwegian
 • Primera air
 • SAS

 

 

 

Hemkomst

När du landat på flygplatsen i Sverige så ska din hund anmälas/ visas upp hos Tullen vid Red Point. De kollar att passet är godkänt och läser av id-märkningen.

 

Registrering

När ni väl är hemma i Sverige så måste du registrera din hund till Jordbruksverkets hundgrupp inom 4 veckor efter ni kommit hem. Detta kan göras via e-legitimation eller på deras blankett.

 

 

Lycka till med din nya familjemedlem och läs gärna igenom "Tips och råd att ta hand om en gatund" För mer information gällande införsel så hänvisar vi till Jordbruksverket telefonnummer 0771-223 223.

 

 

 

Facebook: Kretas gatuhundar, Grekland mejl: info@gatuhundar.se

 • Djuret ska vara id-märkt
 • Djuret ska ha en giltig vaccination mot rabies
 • Djuret ska ha EU-pass för sällskapsdjur.
 • Anmäl hunden i tullen när du kommer till Sverige
 • Ger din hund grundvaccin (om den inte redan fått det).
 • En hälsoundersökning samt testar din hund mot Leishmania, Ehrlichia och Babesia.
 • Vi rekommenderar även att du ohyrebehandlar med Bravecto eller Nexgard tablett.
 • Avmaskar din hund 1-2 dagar innan resan med Drontal eller Milbemax.